Işık Kirliliği ve Dikkat Etmemiz Gerekenler

Işık Kirliliği ve Dikkat Etmemiz Gerekenler

Işık Kirliliği ve Dikkat Etmemiz Gerekenler 

Yapay ışık kaynağı ateşin icadı ile beraber insanoğlu tarafından kullanılmaya başlanmış ve insanoğlunun evrimini tamamlaması, teknolojik gelişmelerle beraber bir çok farklı çeşitte üretilmiş ve geliştirilmeye devam etmektedir. 

İnsanoğlu ateşin icadıyla beraber yapay ışık kaynağını, çevresini görmek, güvenliğini sağlamak için kullanmıştır. Günümüzde de ışık, güvenliği sağlamak, kolay çalışmak ve daha sağlıklı görmek vb. şeyler için kullanılmaktadır. 

Son yıllarda daha da popülerleşen ve insanların dikkatini çekerek, halkın, toplumların bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla, Işık Kirliliği konusu gündeme getirilmektedir. 

Gelişen teknoloji ve uzun saatler çalışmalar, şehirlerin güvensizleşmesi, reklam sektörünün gelişmesi vb. konularla beraber yapay ışık ve ışıklı aletlerin kullanımı giderek artmaktadır. Peki bu kadar kontrolsüzce kullanılan ışık ve ışık kaynaklarının biz insanlara dönüşü nasıl olmaktadır ? 

Işık kirliliği, büyük ölçüde ışık kaynağının aydınlatması amaçlanan alandan çok daha fazla alanı aydınlatarak dışarı ışık kaçırmasından kaynaklanır. Oluşan aşırı miktarda ışık konuya yeterince önem verilmemesi ve bilgi eksikliğindendir. Işık kirliliği, geceleri yeteri kadar karanlığın oluşmasını engeller ve böylelikle eskisi gibi yıldızlar ve gök yüzü görülemez, uzun vadede astronomik çalışmaları da engellemektedir. İnsanların yeteri kadar karanlıkta uyuyamaması, sirkadyen ritmi de etkileyerek kaliteli uykuyu da engellemektedir. Aynı zamanda ışık kirliliği fazladan enerji tüketimine de sebep olmaktadır. 

Işık kirliliğini önlemek için, toplumsal bilinç arttırılmalı, ışık kaynağı gereken yerde gereken güçte ve gereken alan aydınlatılarak kullanılmalı, bir aydınlatma tasarımcısı ile çalışılmalı. Düşünülerek fonksiyonuna uygun olarak tasarlanmış, ürünler tercih edilmeli.